Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Kies voor KRACHT: 8 redenen waarom KENNIS goed is voor je gezondheid

door Boele Ytsma op 13 oktober 2015 om 16:27 over , , en
13 okt

Als  je gezondheid je wat waard is, zul je moeten blijven lezen en leren. Zonder kennis van gezonde voeding is het moeilijk om de goede keuzes te maken. Reclameboodschappen, internetberichten en oppervlakkige krantenartikelen overspoelen je met informatie waar je niet voor kiest. Intussen vormt dat wel je ideeën over gezonde voeding. Wie zélf blijft investeren in kennis, is weerbaarder en waarschijnlijk veel gezonder. Ik geef je vandaag 8 redenen om te blijven leren.

1. Begrijpen wat je aan het doen bent

Het kan zijn dat je door een eenvoudige opmerking van iemand plotseling overtuigd bent dat een plantaardig eetpatroon voor jou de weg is. Je gaat aan de slag met smoothies en salades en op internet zoek je naar goede recepten. Maar dan komen de vragen: doe ik het wel goed? Krijg ik voldoende voedingstoffen binnen? Wat heeft mijn lichaam eigenlijk nodig?

Wat je dan nodig hebt is goede informatie. Om een succesvolle stap te maken naar de plantaardige lifestyle zul je je grondig moeten informeren. Bovendien maakt het de stappen die je zet veel makkelijker als je wéét wat je doet.

2. Begrijpen wat er met je lichaam gebeurt

Als je je eetpatroon verandert (je wordt bijvoorbeeld planteneter), dan verandert je lichaam. Eerst zul je ontgiftingsverschijnselen krijgen – daar kun je behoorlijk van schrikken. Daarna ga je je beter voelen, véél beter – maar wat gebeurt er nou precies in je lichaam? Wie de moeite neemt om te studeren, boeken en blogs te lezen, video’s te bekijken, gaat begrijpen wat je lichaam doet. Je begrijpt wat ontgiften is, je begrijpt wat verzuring en ontzuring is, je snapt het belang van vezels en mineralen.

3. Een zinvol gesprek kunnen voeren

Het kan niet uitblijven: er komen vragen van je vrienden, familie en collega’s. Ze willen weten waarom je je eetpatroon zo radicaal omgooit. En ze hebben er allemaal een mening over. Iedereen heeft ergens iets gelezen. Je krijgt tientallen vragen – vragen over eiwitten en calcium, vragen over verzadigde en onverzadigde vetten, vragen over ijzer en vitamine b12. En soms zullen het zelfs behoorlijk kritische vragen zijn.

Als je je blijft verdiepen in voeding en gezondheid zul je steeds beter in staat zijn om zinvol op de vragen in te gaan. Natuurlijk hoef je niet álles te weten (dat kan niet eens), maar het is wel heel fijn als je antwoorden hebt op de meest gestelde vragen.

4. Weerbaar worden tegen valse informatie

In reclameboodschappen zit tegenwoordig veel ‘informatie’. De beelden die mensen hebben van gezonde voeding is in veel gevallen gevormd door deze valse informatie. Want hier is natuurlijk geen sprake van echte informatie, maar van marketing. Hetzelfde geldt voor veel informatie die in kranten verschijnt. Er is een sterke lobby vanuit de voedingsindustrie. Wie zelf kritisch op onderzoek uitgaat, zal veel van deze valse informatie kunnen ontmaskeren.

5. Niet verstarren

De wetenschap rond voeding en gezondheid is ongelofelijk complex. Dat blijkt wel uit de grote verschillen die er zijn in inzichten over wat nu werkelijk gezond is. Dat kan je verwarren. De verleiding is dan groot om te kiezen voor één benadering en alle andere geluiden niet meer te willen horen. Je wordt dan star en een voedselfundamentalist. Als je blijft lezen en studeren, zul je ook steeds weer nieuwe inzichten ontdekken en ik denk dat dat gezond is.

6. Inzichten veranderen

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de rol van voeding in gezondheid, ook in de wetenschap. Dat betekent dat er elke dag nieuwe studies verschijnen en nieuwe inzichten ontstaan. Natuurlijk hoef je niet met elke nieuwe modegril mee te waaien, maar het is wel verstandig om op de hoogte te blijven van de veranderde inzichten in het land van voeding en gezondheid.

7. Leren is leuk

Je kunt het allemaal heel zwaar en ingewikkeld maken, maar het is ook gewoon ontzettend leuk om je te blijven ontwikkelen. Het ontdekken van nieuwe inzichten, het lezen van interessante boeken, het luisteren naar boeiende lezingen, samen discussiëren met ander geïnteresseerden… het is allemaal ook gewoon ontzettend leuk. Waarom zou je je dat plezier ontzeggen?

8. Leren houdt je gezond

Een bekend Engels spreekwoord zegt ‘If you don’t use it, you lose it’. Dat geldt ook voor je brein: als je het niet blijft uitdagen door te leren en te denken, dan gaat je denkvermogen achteruit. Leren is dus gewoon gezond voor je brein. En als je een gezond en vitaal brein hebt, is dat ook goed voor je lichaam als geheel – ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’, weet je nog?

Verdiepingsprogramma

Dat zijn acht goede redenen om te blijven leren en ontwikkelen. Vorig jaar heb ik een verdiepingsprogramma geschreven waaraan inmiddels honderden cursisten hebben deelgenomen - het online programma KRACHT! De reacties van cursisten zijn bijzonder positief. Het vergroot je kennis en verdiept je inzicht in de werking van gezonde voeding. KRACHT! is een prachtige manier om je kennis te vergroten, je horizon te verbreden en je motivatie te versterken.

KRACHT! is een programma van tien weken dat je op elk moment kunt beginnen: tien grondige lessen met boeiend studiemateriaal, dagelijkse mails, verhelderende video's en elke week een uitgebreide videoles van minimaal 1 uur. Het gaat over het gezonde lichaam (fysiologie) en het zieke lichaam (pathologie), het gaat over voedingsleer en de psychologie van verandering, het gaat over emotie-eten en plantaardig koken… en over nog veel meer.

Hier vind je alle informatie over KRACHT!: de onderwerpen die behandeld worden, de opbouw van je lesweek, voor wie het bedoeld is en de investering die het van jou vraagt.

De herfst is een heerlijke tijd om te studeren en daarom bied ik je de komende twee weken het verdiepingsprogramma KRACHT! aan met een UNIEKE 50% KORTING. Daarmee bespaar je Gebruik daarvoor bij het bestellen de couponcode herfst2015. Deze code werkt tot uiterlijk 31 oktober. Mis deze kans niet. 

 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --