Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

VOLUIT LEVEN - zelfliefde en overvloed

door Boele Ytsma op 9 december 2015 om 15:59 over , , , , , en
9 dec

Mijn zoon heeft een setje kaartjes met persoonlijke vragen dat gebruikt kan worden om in een groep een open gesprek te beginnen. Het setje heet dan ook niet voor niks Openhartig. Gisteren grepen we naar de kaartjes toen er lieve vrienden over de vloer waren. Eén van de vragen die we bespraken was: ‘Als ik 1000 euro mocht besteden om jou de mooiste dag van je leven te bezorgen, hoe zou dat er dan uit zien?’ De vraag bleek lastiger dan je op eerste gezicht zou denken.

Onbeschaamd

Iemand in de kring antwoorde: ‘Ik zou andere mensen willen helpen, ik zou het geld willen geven aan anderen, ik zou anderen gelukkig willen maken’. Wat een prachtig antwoord. We daagden hem uit om het ook voor zichzelf te formuleren, maar het lukte hem niet om te voelen wat hij voor zichzelf zou wensen – het leek alsof zijn eigen geluk niet relevant was of op z’n best afhing van het geluk van anderen: ‘als zij gelukkig zijn, ben ik het ook’. Onbeschaamd zeggen: ik zou rijpe mango’s willen eten op een tropisch strand, kwam niet bij hem op – dát was waar ik aan dacht…

De vraag is verwant aan de vraag die ik in coaching soms stel: ‘Wat zou je doen als je 1 miljoen euro van me kreeg?’, waarbij ik dan uitleg dat ik niet geïnteresseerd ben in wat je met het geld zou doen, maar vooral wat je dán met je tijd zou doen. Kortom: wat zou je doen met je tijd als je die niet meer hoeft te besteden aan het verdienen van geld. Of nog eens anders gesteld: wat zou je met je leven doen als je er écht zelf over mocht beslissen? Voel je hoe lastig die vraag is? Wat zou je doen als jij werkelijk aan het roer van je leven zou staan?

Machteloosheid en minachting

Ik herken het. Bij mij stuitte deze vraag ooit vooral op twee grote belemmeringen. Allereerst kon ik mij moeilijk verplaatsen in de gedachte dat ik zelf écht kan beslissen over mijn leven. Ik voelde mij vaak helemaal niet de kapitein van mijn eigen bestaan - eerder voelde ik mij slachtoffer of, op z’n best, bofkont. De tweede aarzeling die ik voelde was: mág het wel? Mag ik wel nadenken over wat ík verlang? Is dat niet egoïstisch?

Beide aarzelingen zijn begrijpelijk. Ik heb geleerd bescheiden te zijn in mijn verwachtingen van het leven en bovendien anderen belangrijker te vinden dan mijzelf. Je hoeft voor die overtuigingen overigens geen christelijke opvoeding te hebben gehad (zoals ik) – het is de basis van veel overtuigingen. Veel Nederlanders gaan prat op hun nuchterheid en bescheidenheid. Dat was ik dus ook. En het lijkt ook heel nobel.

Toch heb ik ook naar de overtuiging gekeken die áchter deze aarzelingen lag. De gedachte dat ik een slachtoffer of bofkont ben, verraadt een groot gevoel van machteloosheid: we zijn kleine mensen die heel weinig kunnen. En die bescheidenheid waar ik zo trots op was (‘ik hoef niet veel voor mezelf’) bleek in alle eerlijkheid ook wel een beetje 'minachting' voor mezelf te zijn. Eigenlijk zei ik tegen mezelf: “Ik ben het niet waard; anderen misschien wel, maar ik niet”.

Het zijn twee grote woorden: machteloosheid en minachting, maar het bleken wel twee sturende waarden van mijn leven. Ik werd daar niet heel blij van. Goed beschouwd wordt niemand daar blij van!

Een wereld van mogelijkheden

Ik heb het toen over een andere boeg gegooid en ik daag jou daar vandaag ook toe uit. Stel nou dat het níet waar is dat we machteloos en klein zijn. Stel nou dat wij wél aan het stuur van ons eigen leven staan? Stel nou dat we wél kunnen beslissen over wat we willen en niet willen? En stel nou dat je het wél waard bent om geliefd en gekoesterd te worden? Stel dat jij volop mag en kunt genieten van al het goede van het leven, zonder schaamte? Stel dat je machtig zou zijn en waardig zou zijn?

Hoe zou jouw wereld er dan uit zien?

En nu je je dat toch voorstelt, denk dan eens verder: hoe zou dé wereld er uitzien als mensen dit zouden geloven en zo zouden leven? Als mensen het zichzelf zouden gunnen om voluit gelukkig te zijn? Als mensen het hun eigen lichaam gunnen om vitaal te zijn? Als mensen het durven om hun passie te volgen en de volle potentie van hun bestaan te leven? Als mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen bestaan en werk zouden maken van hun eigen dromen? Hoe zou de wereld er dan uitzien, denk je?

De vraag stellen is haar beantwoorden. Je weet het wel. De wereld zou mooier zijn en rijker en gezonder. En de waarheid is: je kunt zoveel meer dan je denkt. Je kunt met je gedachten en je woorden de wereld vormen. Ik heb daarover eerder geschreven. Je hoeft het niet te willen, maar áls je het wilt, kun je het. En het feit dat je het kunt, bewijst dat je het waard bent.

‘Wie ben ik?’

Maar waarom deed ik dat dan niet? Waarom verschool ik mij achter ingebeelde machteloosheid? Waarom maakte ik mijzelf zo klein en hield ik anderen klein? Waarom durfde ik niet voluit te leven? Het antwoord van Marianne Williamson (uit haar boek Terugkeer naar liefde) is bekend, maar ook onovertroffen in helderheid. Het heeft mijn zelfbeeld totaal veranderd. Zij schrijft: “Onze grootste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze grootste angst is dat we onmetelijk krachtig zijn. We zijn het allerbangst voor het licht in ons, niet voor onze duisternis”.

Het lijkt wel dat we het onszelf niet gunnen en niet waard achten. Misschien is het diepste antwoord wel: omdat we niet werkelijk van onszelf houden. Dat is verdrietig. We geloven dat we niet goed zijn of niet goed genoeg. Dat er iets aan ons schort, dat we zondig zijn en dat we gefixt moeten worden. We geloven niet dat we werkelijk mogen stralen. Want ‘wie ben ik?’

Ik zou het willen omdraaien: ‘Wie ben jij dat je het niet waard bent?’ Jij bent een prachtig mens, een parel, een juweel. En, om maar weer met Williamson te spreken, “je bewijst de wereld geen dienst door je kleiner voor te doen dan je bent. Er is niets verlichtends aan als je in je schulp kruipt om te voorkomen dat mensen zich in jouw aanwezigheid onzeker zullen voelen. Het is de bedoeling dat we stralen als kinderen”.

De wereld wacht op je!

Is dat egoïstisch? Gaat het dan dus alleen nog maar over mijn geluk en mijn bestemming? Nee, het tegendeel is waar. “Als we ons eigen licht laten schijnen, geven we anderen onbewust  toestemming om dat ook te doen”, zegt Marianne Williamson. En dat is precies wat er gebeurde: ik ging meer en meer bloeien en dat daagde ook anderen uit om te gaan bloeien en te gaan stralen. Bloeien werkt aanstekelijk.

Bovendien heb je zoveel te geven als je zelf in overvloed en liefde leeft. Als jij leeft vanuit de gaven en talenten die jou gegeven zijn, zul je veel mensen gelukkig maken. Dit gaat helemaal niet over jouw geluk alleen, dit gaat over uitdelen wat jij hebt ontvangen. Maar je kunt pas uitdelen als je het zelf uitpakt, je kunt pas overvloed delen als je zelf in overvloed leeft.Ik ontdekte dat toen ik mezelf toestond voluit te gaan leven! 

Daarom daag ik je uit om eens na te denken over de vraag: wat zou ik doen als tijd noch geld een belemmering zouden vormen? Wie zou ik dan zijn? En als je daar eenmaal antwoord op hebt gevonden zou de tweede vraag zijn: waarom zou je je dan nog door tijd of geld daarvan laten weerhouden? De keuze is aan jou. En de wereld wacht op je.

Boele

P.S. In mijn online jaarprogramma BLOEI! daag ik je uit om VOLUIT te gaan leven. Maak gratis en vrijblijvend kennis met dit programma in de 4-delige videocursus 'De 14 geheimen van persoonlijke bloei'.

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --